sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Ostoslistalla: teinitytöt

Tästä ole lukenut jotain juttua aikaisemminkin, mutta ilmeisesti Helsingissä on yleisempikin ongelma, että kaupungilla/ostoskeskuksessa liikkuva teinityttö joutuu seksinostoyrityksen kohteeksi. Rahastahan ei yleensä ole puhetta (yritys naamioida teko muuksi kuin prostituutioksi) mutta luvataan ostaa vaatteita/viedä syömään tms. HS:n uutinen: Teinitytöille yritetään tarjota seksistä siideriä tai vaatteita kertoo: Helsingissä runsas vuosi sitten toimintansa aloittanut Exit-hanke antaa apua ja tukea nuorille, jotka ovat kokeneet seksuaalista hyväksikäyttöä tai ajautuneet maksullisen seksin piiriin.
"Katupartioiden työntekijät törmäävät joka viikko kymmeniin nuoriin, jotka ovat saaneet aikuisilta seksiin liittyviä ehdotuksia. Nuorille tämä on arkipäivää", kertoo Exit-hankkeen projektipäällikkö Mari Hietala.


Exit-hanke
on siis ilmeisen välttämätön olemassa. Ko. hesarin jutussa korostetaan ehkä hieman liikaa ettei muualla Suomessa ole vastaavaa ilmiötä; ts. jotenkin vaikea uskoa, että mikäli hesassa ongelma on noin iso, ettei muissa isoissa kaupungeissa olisi ainakin yksittäisiä tapauksia; kuten pollari jutussa kertoo, ko. juttuja kokeneet nuoret eivät vain helposti tuo asiaa esiin, mm. sen takia juurikin että syyllistetään itseään ja asia hävettää muutenkin.

Mietin kyllä toisaalta, että Exit-hanke on tietenkin vain (tarpeellista) jälkihoitoa; ongelma on ne miehet, jotka kuvittelevat nuorten olevan myynnissä. Että heillä on jonkinlainen oikeus mennä valitsemansa tytön luo ehdottelemaan "vaihtokauppaa". "Eihän teinit tajua ajatella, että tässä on jotain väärää, ja nehän haluaa vaatteita yms. muutenkin". Koska tässä ei ikävä kyllä taida olla mitään suoraa tietä saada näin ajattelevaa ihmistä ymmärtämään ko. vaihtokaupan sairas luonne, niin uskoisin, että tärkeintä ehkä kuitenkin on saada opetettua riittävän nuorille (tytöille ja pojille) mikä on sallittua ja mitä ei tarvitse eikä saa hyväksyä, eli oman koskemattomuuden rajat. (Se ei päde pelkästään tähän, vaan ylipäätään kaikkeen elämään.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti