sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Tapahtuu AmeriikassaTämä on ehkä sitä "luokkasotaa", jota republikaanit väittää Obaman lietsovan? Aste 2?: Jenni Järventauksen bloggaus Voiman fifi-sivustolla: Ottakaa köyhiltä, antakaa rikkaille avaa hyvin amerikkalaista mentaliteettia, ja sitä, miksi (vasta) nyt siellä aletaan huolestua köyhyydestä yhteiskunnallisena ongelmana:

Verot ovat Amerikassa kirosana, kuten olen aiemmin kirjoittanut. (Kuka niistä oikeastaan tykkää missään?) Mutta kuten Buffett huomautti, amerikkalainen verotus rankaisee duunareita ja keskiluokkaa paljon enemmän kuin über-varakkaita, joiden veroprosentti on helposti alle 20 prosenttia.

Yhdysvallat on outo maa monella tavalla, mutta eräs sen omituisimmista piirteistä on, että tähän asti amerikkalaiset eivät ole pitäneet maan valtavia tuloeroja suurena ongelmana. Kyllä, rikkaimmalle prosentille amerikkalaisista kuuluu kolmannes koko maan varallisuudesta, ja puolet amerikkalaisista omistaa alle 2,5 prosenttia koko maan varallisuudesta – näin on ollut jo pitkään mutta koska keskiluokalla on itselläänkin mennyt aika hyvin, se ei ole viitsinyt lähteä barrikadeille.

Lisäksi amerikkalaiseen psyykeen on perinteisesti vaikuttanut kaksi vahvaa eetosta: Ensinnäkin usko, että miljonäärit ovat itse luoneet omaisuutensa ja siinä samalla tuhansia työpaikkoja, ja siten heillä on oikeus käyttää rahansa miten lystäävät. Toisekseen, keskivertoamerikkalainen haluaa uskoa tulevansa itse jonain päivänä rikkaaksi.

Näinpä: Yhdysvalloissa vallitsee vahva meritokraattinen usko siihen, että yksilö on itse vastuussa niin onnistumisestaan, ja tämän kääntöpuolena epäonnistumisestaan. Köyhyydestä ja vähäosaisuudesta ei tarvitse kantaa huolta, kun jokainen on oman osansa luonut; eikös niin? Tämähän on tietenkin yhtään lähemmällä tarkastelulla fuulaa, sillä rikkaaseen perheeseen syntyminen tasoittaa tietä aivan epäsuhtaisesti antaen varaslähdön, jota on vaikea kuroa kiinni kuolulaitoksen ollessa äärimmäisen eriytynyt ja college-opiskelu maksaa niin paljon että sitä varten aloitetaan säästää lapsen synnyttyä (näin siis keskiluokan tapauksessa.)
Nyt muutosta on vihdoin ilmassa. Keskiluokalla on mennyt vuodesta 2008 asti asiat niin männikköön, että se on alkanut tarkastella helikoptereilla suhaavia biljonäärejä uusin silmin.

Muutosta siis ilmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti