torstai 15. syyskuuta 2011

Sotarikoksia made in Finland

Miksen ole Helsingissä?? Siellä on Rakkautta ja Anarkiaa-festivaali ja Almodovarin uusin, mutta myös tämä mielenkiintoinen dokkari: Jäämarssi - Suomen matkaopas 1941-42. Kyse on siis jatkosodan aikaisista vankileireistä Suomessa. Tämä pitää näyttää telkussa! Yyyleeeee, miten olis..?
Finnkinon sivuilta:
Vankileirit olivat entisten suojeluskuntapiirien alaisia, ja vartijoiksi palkattiin miehiä, jotka eivät olleet rintamalle kelvollisia. Leirien miehistö koki työnsä nöyryyttävänä samalla kun armeija eteni voittoihin. Ylimielisyys näkyi vankien tylynä kohteluna, ja päällystön antamat käskyt jyrkkenivät vankimäärän kasvaessa. Rotuviha hallitsi leireillä sitä enemmän mitä pidemmälle valloitusretki eteni.

Suomen 70 000 venäläisestä sotavangista kuoli lähes kolmannes jatkosodan kahden ensimmäisen vuoden aikana. Sodan jälkeen suurin osa leirien arkistoista poltettiin. Vastuulliset pakenivat tai yrittivät paeta maasta. Tuomioita jaettiin, mutta useimmat sotarikokset eivät koskaan tulleet ilmi.

Jäämarssi avaa historiamme kiistellyimpiä vuosia. Uudet tutkimukset ja arkistolöydöt täydentävät kuvaa suomalaisesta sodankäynnistä. Näiden tapahtumien omaksuminen kansalliseen tietoisuuteen on antanut odottaa itseään jo seitsemänkymmentä vuotta.

-Ville Suhonen, ohjaaja

Suomen historian käsittelemättömiä kipukohtia, kyllä...(Tietysti toisena kirii rinnalle kansalaissodan aikainen ja etenkin jälkeinen punaisten sotilaiden ja vankien kohtelu, eli valkoinen terrori. Käsittääkseni saman ajankohdan toimet maassaoleskelleita venäläisiä kohtaan eivät kestä päivänvaloa.)

EDIT: Ohjaajan haastattelu löytyy näemmä Voimasta. Selvisi myös, että 2.10. tulee teeveestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti