maanantai 5. syyskuuta 2011

Upeaa Caster Semenya!! Mutta kuka saa olla nainen yleisurheilukisoissa?

Bloggasimpas viime kuussa Andrej Pejicistä, eli harvinaisen naisellisen näköisestä miesmallista. Huippu-urheilussa pätevät hieman erilaiset lainalaisuudet; kun mitataan sadasosasekunnin tarkkuudella eroja kilpailijoiden välillä, kuvaan sopii myös sukupuolen varmennus testaamalla, eikö? Ainakin jos kysytään Kansainväliseltä yleisurheiluliitolta.
Muutamia päiviä sitten eteläafrikkalainen juoksija Caster Semenya palasi vahvana kilpakentille yleisurheilun MM-kisoissa. Kuten moni muistaa, Semenyaa siis epäiliin mieheksi, mutta TADAA, sitten todettiin, että eipä sitten ollutkaan. (Korkean testosteronitason vuoksi suoritettiin pitkällinen "sukupuolen varmennus"-testaus eli jotain hämärää, mitä kyllä myös laajasti kritisoitiin mm. rasistiseksi ja ihmisoikeuksia loukkaavaksi.)

(Kuva Wikimedia Commonsista.)

Loppu hyvin, kaikki hyvin? Ikävä kyllä asia ei ole aivan niin yksinkertainen. Loistava asia tietenkin Semenyalle, mutta kyse on laajemmasta ongelmallisuudesta naiseuden/naisellisuuden ja urheilullisuuden yhteensovittamisessa. Semenyan tapaus on ääriesimerkki mutta kyse on laajemminkin siitä, miten huippu-urheilijanaiset koetaan helposti ei tarpeeksi naisina. Semenyan tapauksessa kyse oli nimenomaan "miesmäiseksi" koetusta ulkonäöstä, sekä siitä, että hän menestyi niin ylivoimaisesti. Uskaltaisin veikata, että mikäli toinen näistä tekijöistä olisi puuttunut, ei välttämättä olisi ollut niin pitkää karenssia kilpailuista testien ajaksi.

Gender Across Borders-blogin teksti Caster Semenya – Sex-Testing Champion Athletes (kahden vuoden takaa) esittelee muitakin esimerkkejä naispuolisista huippu-urheilijoista, joita vastaan on esitetty syytöksiä siitä, etteivät he ole naisia, sekä myös kiteyttää sen, mikä tässä hommassa on niin ongelmallista:
Anna Kournikova or Martina Navratilova, which one out of these two women has a female (XX) sex chromosome? Are we going to question every person’s gender based on their physical dimensions and attributes?
Mikä sitten toimii määritteenä sille, että on varmasti nainen tai mies? Nykyteknologian aikanahan ei riitä se, mitä löytyy housuista, vaan halutaan tutkia syvemmältä. Mutta kun asia ei ole aivan niin simppeli: Kaikki ihmisyksilöt kun eivät asetu kromosomeiltaan luokkiin XX tai XY. Missä menee raja, ettei ole tarpeeksi normaali, ja ei saa kilpailla naisena naisien joukossa? Kuinka suuria eroavaisuuksia "normaalista" tai keskiverrosta saa olla? Missä nämä asiat voidaan päättää? Testataanko jokainen ennen kisoja? Vaiko ne, jotka vaikuttavat ulkoisesti epäilyttäviltä (kuten Semenya), ja siinä vaiheessa kun hävinnyt urheilija sanoo, että on epäreilua kilpailla tuollaista vastaan (edelleen kuten Semenyan tapauksessa.)

Onneksi Kansainvälinen yleisurheiluliitto on selkeästikin löytänyt viisastenkiven, ja ilmoitti viime huhtikuussa, että kyse on nimenomaan testosteronitasoista (naisilla liikatuotanto on nimeltään hyperandrogenismi) ja kuten BBC:n artikkeli IAAF address hyperandrogenism issue with new rules kertoo:
Testing levels for men and women differ because males naturally produce more androgens. A female athlete will be permitted to compete in women's competition if their androgen levels are below the male range.

If a female athlete has androgen levels within the male range, they may compete if they have an androgen resistance, which would reduce any competitive advantage.

Eli pitää olla miesten arvoja alemmat testosteronitasot, tai oltava resistensseja angrogeeneille (testosteronille.)
Kuinka yksinkertaista. Tämäkin siis on selvitetty, hurraa nykylääketiede..
(Ainoa mikä minulle edelleen jäi epäselväksi, on se, kuka määrää missä vaiheessa ketäkin ruvetaan testaamaan tuon varalta..)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti