perjantai 19. elokuuta 2011

Pispalan Performanssifiestasta

Olin vajaa viikko sitten Performanssifiesta-nimisessä tapahtumassa Hirvitalolla. I have then lost my performance-virginity, hah. En ole aivan varma mitä tarkalleen odotin etukäteen, mutta jollain tapaa suurin osa esityksistä, (vai pitääkö käyttää sanaa performanssi?), vastasi sitä, mitä oletinkin performanssien olevan. Jokainen voi päättää onko tuo kehu vai haukku, mutta ehkä itse olisin halunnut nähdä jotain odottamatonta.(Tämä koskee tietysti vain lauantain ohjelmaa, en osallistunut sunnuntaina.) Odottamattomalla en viittaa siihen, että olisi pitänyt olla jotain ennenkokematonta tai äärimmäisen rajua/hullua, vaan jotain mitä ei odota näkevänsä performanssiesityksessä. Verta, vähäpukeisuutta ja television rikkomista oli, ja juuri tällaisen mielessäni liitinkin performansseihin..

(Ehkä tähän odottamattomuuden kaipuuseeni olisi vastannut sähköön/sähkölaitteisiin liittyvä esitys, jonka osallistujamäärä oli rajoitettu, ja saan syyttää itseäni mietin liiaksi, mennäkö vai eikö mennä. Toisaalta pelkään edes mahdollisuutta saada sähköisku, joten ehkä mielenterveydelleni oli hyvä etten siihen osallistunut- vaikka toki uskon, että esiintyjä osasi asiansa.)

Henkilökohtainen suosikkini oli Scandinavian Punks-nimisen ryhmän "suomi suomalaisille"-mentaliteettia osuvasti parodioiva "Leijona ei kuulu Suomen luontoon"-veto, joka sekä otti kantaa että nauratti. Näemmä ryhmällä on hyviä juttuja muutenkin, ainakin heidän wordpress-sivuillaan kerrotaan, että:
Vuonna 2010 elokuussa Scandinavian Punks osallistui Olkiluoto Blockadeen eli ydinvoimalalle johtavien teiden tukkimiseen cheerleader ninja-teemaisella huutosakillaan.

Huutosakilla ja ninjoilla ei voi kuin onnistua sanon minä.

Niin joo, se mikä tuli puskista näin jälkikäteen oli havainto, että siellä oli kai paikalla ihmisiä (taiteilijoita) jotka pitivät performanssia koko ajan. Tajusin sen nyt luettuani tuota ohjelmatietoa jälkikäteen. Selkeästi huomiokyky ja päättely ei pelaa; muistan kyllä että sielläkin minulle mainittiin asiasta, ja että jotkut tyypit käyttäytyi välillä erikoisesti, mutta mietin että se kuuluu muutenkin asiaan. (Puolustaudun sillä, että tavallisuudesta poikkeaminen ei ole performanssien yksinoikeus.)

1 kommentti:

  1. Odottamattomuutta ja syvempää syvällisyyttä kaivattaisiin moniin performansseihin, kyllä.:) Tekijöitä vain on tosi vähän verrattuna muiden taiteenlajien tekijöihin (musiikki, kirjallisuus, teatteri...), että siksikin todellisia helmiä on hieman vähemmän. Mutta kuten mainittiinkin, "SähköRuuska, tietää sähköstä" -performanssi oli hauska idealtaan ja kiinnostava, ehkä harmi ettemme sitä nähneet. :)

    VastaaPoista