Näin ajattelee selkeästi Britannian pääministeri David Cameron, joka vaatii HS:n uutisen mukaan "brittikouluihin vähemmän tasapäistämistä ja enemmän kuria sekä huippuoppilaiden palkitsemista. Cameron sanoi perjantaina, että kouluissa tarvitaan ryhtiliike, mikäli Britannia aikoo ehkäistä Lontoon mellakoiden kaltaiset kapinoinnit ja pärjätä globaalissa kilpailussa kehittyvien talouksien kanssa."
Britannian koulujärjestelmä on kyllä kaikkea muuta kuin tasapäistävä: eliittikoulut (kuten Eton) ja tehokas eriytyminen eri yhteiskuntaluokkien välillä takaavat sen, ettei sosiaalista kiertoa juurikaan tapahdu. (Tässä ei muutamat vuosittaiset stipendit välkyille varattomille lapsille auta mitään.) OECD:n mukaan Britanniassa sosiaalinen liikkuvuus on huonointa kuin missään muussa kehittyneessä maassa. (Uutinen täällä.) Toisin sanoen: perhe johonka synnyt määrittää sen mitä sinusta voi tulla. Lontoon mellakoinneistakin on esitetty laajasti huomioita, ettei voi sulkea kurjistumista pois sen takana olevista tekijöistä. (Suomeksi mellakoista on blogattu esim. Hedelmissä: Mitä pankit edellä, sitä mellakat perässä.)
Kuin sattumalta HS uutisoi kanadalaisten ja yhdysvaltalaisten yliopistojen yhteistutkimuksesta, jonka mukaan progressiivinen verotus tekee onnelliseksi. (Eli siis verotus joka kasvaa tulojen kasvun mukaan.) Linkki: Tutkijat: progressiivinen verotus tekee onnelliseksi. Niinpä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti